Kabız çocuklar nasıl tedavi edilir?



Altta yatan sebep bulunursa o doğrultuda tedavi gerçekleştirilmelidir. Başka bir neden bulunamyan fonksiyonel kabızlıkla başa çıkabilmek için ise 3 hedefe ulaşmak gerekir:

1-Kakanın yumuşak kalmasını sağlamak
2-Kaka yaparken ağrının önüne geçmek
3-Bir bağırsak düzeni oluşturmak (tuvalet terbiyesi)
Bu amaçla kaka yumuşatıcı şurup, ağrı kesici krem ve fitil olmak üzere 3 ilaçtan yararlanılır. Bu ilaçların kullanım şekli aşağıdaki gibidir:
v  Sabah kahvaltısı ve akşam yemeğinden 5 dakika sonra uygulamalara başlanır.
v  Önce anüse (makatın hafif iç kısmı ve dışına) küçük parmağın ucu ile krem sürülür.
v  5 dakika sonra bir adet fitil konur veya lavman yapılır.
v  Bundan 5 dakika sonra da çocuk 5 dakika süre ile tuvalete veya lazımlığa oturtulur
v  Kakasını yapsın veya yapmasın 5 dakika sonra kaldırılır. Aşırı ısrar edilmez. Hep iyilikle ve sabırla davranılır. Gerektiğinde küçük ödüllerle sevindirilir.
v  Tüm bunların amacı çocuğa tuvalet terbiyesi kazandırmaktır.
v  İnatçı kabızlıklarla başa çıkabilmenin tek yolu, çocuğun sert kaka nedeniyle acı çekmesini önlemektir. Çünkü uzun süredir sert kaka yapan çocukların en büyük korkuları kaka yaparken popolarının tekrar acıyabilecek olmasıdır. Bu nedenle verilecek ilaçlarla kaka yumuşak tutulmalı, ayrıca sürülen kremle makat bölgesi uyuşturularak ağrı hissi ortadan kaldırılmalıdır. İlk 5-10 günde kullanılan fitil veya lavmanın amacı ise başlangıçta çocuğu unuttuğu kaka yapma hissine yeniden alıştırmak ve kakanın en sert yeri olan son kısmını yumuşatmaktır. Fitil veya lavman duruma göre 5-10 gün kullanılır ve sonra kesilir. Krem ve şurup ise hastalığın durumuna göre en az 1 ay kullanılır. Şurubun amacı, kakayı yumuşak kıvamda tutmaktır. Başlangıçta şurup doktorun söylediği miktarda kullanılır ancak daha sonra anne şurubun dozunu duruma göre azalır veya çoğaltır. Şurup ve krem doktora danışılmadan bırakılmamalıdır. Bu ilaçların hiçbirisi alışkanlık yapmaz, aksine tedavi aksatıldığı zaman kabızlık alışkanlık haline gelmiş olur.
Bunların dışında tedavi süreci boyunca çocuğun beslenmesine dikkat ve özen gösterilmelidir. 
Blogger tarafından desteklenmektedir.